top of page

Rock Vs Punk - Τρόπος ζωής ή Στιλιστική τάση;


 

Όλοι μας, άλλοι λίγο κι άλλοι περισσότερο, έχουμε αγαπήσει την νέα σειρά μόδας Shopping Star. Εκτός από την ανάδειξη συνηθισμένων στιλιστικών λαθών που κάνουν οι Ελληνίδες στο καθημερινό τους ντύσιμο, η εκπομπή αναδεικνύει και κάποιες βαθύτερες παρανοήσεις που γίνονται σε θέματα μόδας. Μία από τις πιο παρεξηγημένες λέξεις που χρησιμοποιούν οι Ελληνίδες, για να περιγράψουν στοιχεία ντυσίματος ή και ολόκληρα Look είναι το "Rock".

Όταν μια από τις παίκτριες, για να περιγράψει ένα σκισμένο Jean χρησιμοποίησε τη λέξη Rock, η Βίκυ πολύ σωστά έσπευσε να τη διορθώσει, και να της εξηγήσει πως τα σκισμένα ρούχα, είναι στοιχείο μιας τάσης, ενός ρεύματος, των 70s που λέγεται Punk. Υπάρχει κοινώς μία μεγάλη παρανόηση στο τι είναι Rock, και σίγουρα δεν πρόκειται για look. Η αλήθεια είναι πως για τον καθένα μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα.

Άμα κάποιος σας ρωτήσει τι είναι Punk, χωρίς πολλή σκέψη, ο νους πάει αβίαστα σε παραμάνες, σκισμένα Jeans και μπλούζες, μαλλιά βαμμένα σε έντονα χρώματα, στιλαρισμένα σε Mohawk ή ατημέλητα καρφάκια, και μουσικά συγκροτήματα που έχουν τις ρίζες τους στις αρχές της δεκαετίας του 70. The Clash, Sex Pistols, Dead Kennedies κ.ο.κ. Ίσως και το μυαλό σας να πάει σε ένα άσωτο τρόπο ζωής. Μιλάμε λοιπόν για μία τάση, που έχει ξεκάθαρη ταυτότητα, χρονικά, στιλιστικά, μουσικά, και η οποία δανείζει κάποια από τα στοιχεία της στην σύγχρονη μόδα.

Αν τώρα κάποιος σας ρωτούσε, τι είναι Rock; ΄Πόσα διαφορετικά πράγματα σας έρχονται στο μυαλό; Είναι το Jack Daniel's, είναι οι καουμπόικες μπότες (κι ας ανήκουν στην συγκεκριμένη κατηγορία του Western Style), είναι οι μηχανόβιοι, οι μηχανές Harley και τα δερμάτινα μπουφάν, τα μακριά μαλλιά, είναι οι Bon Jovi, οι Aerosmith, οι Rolling Stones; Είναι το αξύριστο look που βλέπουμε στις διαφημίσεις τσιγάρων, είναι ο μοναχικός ταξιδιώτης που πάει παντού με μια κιθάρα, είναι τα σκισμένα τζην, τα τατουάζ; Είναι αυτός/'η που διαλέγει έναν μοναχικό τρόπο ζωής έξω από την πόλη και τον βλέπεις να κόβει ξύλα φορώντας ένα καρό πουκάμισο, είναι αυτός που που φοράει ακόμα τζην γιλέκο με σκισμένα μανίκια; Είναι τα μακριά μαλλιά και οι φαβορίτες; Αν είσαι κοπέλα, είναι Rock το κολλητό σκισμένο τζην με μεσάτο δερμάτινο και t shirt Rolling Stones με πούλιες; Είναι το στυλ της αγριογκόμενας που δεν θέλει πολλά πολλά και συχνάζει σε μικρά συνοικιακά μπαράκια που ο Μπάρμαν ετών 50+ είναι κολλητός της; Είναι η φίλη σου μήπως που θέλει να βγαίνει μόνο με μηχανόβιους; Είναι οι άνθρωποι που ζουν και φαίνονται σαν να είναι βγαλμένοι από ταινία 80s γυρισμένη στον Αμερικάνικο νότο;

Βλέπετε λοιπόν, ενώ το Rock n Roll, σαν μουσικό είδος, είναι εύκολο να το εντοπίσει κάνεις μουσικά και χρονικά στη δεκαετία του 50, την έννοια Rock είναι πολύ πιο δύσκολο να την ορίσει κάνεις με τον τρόπο που την χρησιμοποιούμε σήμερα. Για το λόγο αυτό, ακριβώς επειδή δεν μπορεί κάποιος να το ορίσει όπως το Punk ή το Goth, εγώ θα επιμείνω ότι το Rock περιλαμβάνει όλα αυτά τα στοιχεία που προανέφερα, τόσο στο look, όσο και στον τρόπο ζωής.

Προχτές, ενώ πόσταρα ένα τουίτ την ώρα της εκπομπής, σχολιάζοντας το πως χρησιμοποίησε τη λέξη Rock μια παίκτρια για να περιγράψει το ντύσιμο της, έλαβα την απάντηση από μία άλλη τηλεθεάτρια πως "Rock δεν γίνεσαι , γεννιέσαι". Διαφώνησα ευγενικά, απαντώντας, πως "Rock

ούτε γεννιέσαι, ούτε γίνεσαι. Rock διαμορφώνεσαι μεγαλώνοντας, κάνοντας κάποιες συνειδητές επιλογές στον τρόπο που διαλέγεις να ζεις". Το Rock λοιπόν για μένα είναι πάνω απ'όλα, τρόπος ζωής. Όλα τα άλλα, ντύσιμο, look, συνήθειες πηγάζουν μόνα τους από τον τρόπο που διάλεξες να ζεις.

Vrazilianos

123 views0 comments
bottom of page