top of page

Γυναικεία Μόδα και το σύνδρομο της φωτοτυπίας. Jean Shorts & Gladiator Sandals!


Αν και ο σκοπός του Vrazilianos.gr, είναι η εστίαση στο διαφορετικό, το καινοτόμο, το ασυνήθιστο, για πρώτη φορά ένιωσα την ανάγκη να γράψω για το μεγαλύτερο στιλιστικό ατόπημα, κατά τη δική μου γνώμη πάντα, αυτό της πανομοιοτυπίας. Και ενώ τα γυναικεία περιοδικά μόδας σφύζουν από εξώφυλλα και λεζάντες τύπου "αναδείξατε την μοναδικότητα σας" και άλλες τέτοιες αηδίες, βγαίνεις έξω και βλέπεις μόνο ένα πράγμα. Jean σορτσάκι και σανδάλια, στην καλύτερη περίπτωση κλασσικά gladiator δερμάτινα, και στην χειρότερη δίσολα και τρίσολα, με λαμέ μπαρέτες.

Πέρα από την μονοτονία αυτού, και την τάση της μέσης Ελληνίδας να παίρνει το κάθε νέο trend και να το ξεχειλώνει μέχρι εκεί που δεν πάει, είναι αρκετά άλλα στοιχεία, που εκτός από βαρετό, καθιστούν το εν λόγο look ακατάλληλο για πάρα πολλές Ελληνίδες. Θα ξεκινήσω από τα πιο προφανή.

Καθότι μεγάλωσα την εποχή των 80s, θυμάμαι όχι λίγες φορές, κοπέλες να σφάζονται πριν από βραδινή έξοδο, για να μην είναι και οι δύο με το ίδιο στυλ, και η καθεμία να έχει το δικό της προσωπικό στοιχείο. Μάλιστα ήταν κάτι που συζητιόταν μέσα στην εβδομάδα, πολύ πριν την έξοδο στα μαγαζιά για ψώνια , ή τη βραδινή έξοδο για ποτό. Παρόλα αυτά, μέσα στην πολυχρωμία, και το κιτσαριό της δεκαετίας (ναί, ήμασταν κιτς αγόρια κορίτσια) , υπήρχε μια ευχάριστη ποικιλομορφία στο μάτι, που δεν κούραζε. Τώρα, βλέπεις τις νέες κοπέλες τρεις τρεις, ή πέντε πέντε, να βγαίνουν για ψώνια, ή καφέ και να φοράνε όλες την ίδια στολή. Jean σορτσάκι, σανδάλι, γυαλί aviator κ.ο.κ. Είναι τέτοιος ο βαθμός της ομοιομορφίας, που αντί να ξεκουράζει, πραγματικά κουράζει το μάτι.

Το κολλητό denim σορτσάκι. Τις ρίζες του εν λόγω ρούχου θα τις εντοπίσουμε περισσότερο στην δυτική ακτή της Αμερικής και κατά κύριο λόγω σε μέρη της California όπως Los Angeles (Venice Beach) , San Franscisco, San Diego στα τέλη της δεκαετίας του 70. Ενώ προϋπήρχε από τα τέλη του 50, το context του look το οποίο συζητάμε, γεννήθηκε αρκετά αργότερα. Το κορίτσι με τα Roller Skates στην παραλία, η κοπέλα στην έρημο στα videoclip του Bon Jovi, ο ιδρωμένος χτίστης στην διαφήμιση της Coca Cola...Το εν λόγω σορτσάκι, προέκυψε όχι τυχαία, αλλά γύρω από ένα πρότυπο γυναικείου σωματότυπου που καθιερώθηκε στην Αμερική της δεκαετίας του 80, και ήθελε την γυναίκα καλλίγραμμη, γυμνασμένη αλλά και χυμώδη. Το σορτσάκι δημιουργήθηκε για να κολακεύσει τους γυμνασμένους γλουτούς και γοφούς της καλλίγραμμης ξανθιάς Αμερικανίδας, που εξέπεμπε όμως και στοιχεία grunge. Ένα look που μέσα από τη θηλυκότητα έβγαζε και μία αλητεία. Και φυσικά δημιουργήθηκε για να γεμίζει το σώμα το ρούχο, και όχι να φαίνεται σαν να το έχουμε φορέσει πάνω σε σκιάχτρο με ξύλινα πόδια.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα, η κουλτούρα του "γυμνάζομαι", είναι κάτι πολύ πρόσφατο, και είναι περισσότερο αποτέλεσμα της κρίσης (το έχω θίξει σε παλαιότερο άρθρο) και λιγότερο συνειδητής επιλογής . Ενώ έχουμε πολλές όμορφες και καλλίγραμμες κοπέλες, η γυμναστική δεν είναι παραδοσιακά μέρος της κουλτούρας μας. Μπορεί λοιπόν σε ένα μακρύ στενό Jean η πλαδαρότητα και η αγυμνασιά να κρυφτούν καλά, δεν γίνεται το ίδιο και με ένα denim σορτσάκι, που μόλις κάτσει η κοπέλα σταυροπόδι, όλες οι ατέλειες βγαίνουν στη φόρα. Αυτό δεν εμποδίζει πολλές νέες κοπέλες, κάθε σωματότυπου, με παραδοσιακά φαρδιά μεσογειακή λεκάνη και κοντά πόδια, να φοράνε το εν λόγο σορτσάκι. Σε πάρα πολλές κοπέλες, μοιάζει με το αντίστοιχο της κολλητής μπλούζας που φοράει ένας αγύμναστος αλλά μεγαλόσωμος και πλαδαρός άντρας. Αντίστροφα μία κοπέλα που είναι πολύ αδύνατη, δεν την κολακεύει το εν λόγω σορτσάκι. Τον Έλληνα άντρα διεγείρει πολύ περισσότερο η ιδέα πιασιμάτων, παρά των κοκάλων. Ο λόγος όπως είπαμε, είναι ότι το denim σορτσάκι δημιουργήθηκε γύρω από ένα συγκεκριμένο τύπο γυμνασμένου σώματος που συναντάμε πολύ περισσότερο στην Αμερική (Βόρεια και Λατινική), παρά στη Μεσόγειο.

Μέχρι τώρα μιλήσαμε μεμονωμένα για το σορτσάκι, όμως αυτό που χαρακτηρίζει ολιστικά ένα γυναικείο ντύσιμο είναι η γραμμή που έχει και οι αναλογίες που δημιουργεί. Και έρχομαι στα χιλιοφορεμένα σανδάλια. Οι πιο κοντές φοράνε τα δίσολα και τρίσολα, αγνοώντας ένα απλό πράγμα. Ενώ το πέδιλο τις ψηλώνει κατά δέκα πόντους, το χοντροκομμένο στυλ της σόλας για την ακρίβεια κονταίνει το πόδι. Το αποτέλεσμα οπτικά είναι να τις κονταίνει και να χαλάει κατά πολύ ένα σώμα, που μπορεί όμως να έχει καλές αναλογίες. Το μάτι, άθελα θα πέσει στο γυμνό κομμάτι του ποδιού. Όσο ψηλότερες οι σόλες, τόσο κοντύτερο συγκριτικά φαίνεται το πόδι. Τώρα αν είναι και με μεταλλιζέ μπαρέτες, οι κοπέλες που μπορούν με το σώμα τους να το υποστηρίξουν είναι ελάχιστες. Σε ψηλές και μεγαλόσωμες κοπέλες που έχουν φαρδιούς γοφούς αλλά μακρύ πόδι, ίσως και να δείξει καλά καθότι η χοντρή σόλα δεν κόβει μια λεπτή γραμμή, αντίθετα συμπληρώνει. Στις κοντές λεπτοκαμμομένες όμως, που είναι και οι περισσότερες που τα φοράνε, το αποτέλεσμα είναι οπτικά αποκρουστικό. Καλύτερα τα κλασσικά gladiator sandals, που τουλάχιστον, (αν δεν δένουν ως το γόνατο) δεν χαλάνε τις αναλογίες του ποδιού με το υπόλοιπο σώμα.

Αυτό λοιπόν που λείπει αυτό το καλοκαίρι από τη γυναικεία μόδα, είναι η ποικιλομορφία και το προσωπικό στοιχείο. Βάλτε λίγο σκέψη στο ντύσιμο. Οι λεπτές και καλλίγραμμες, τσαλακωθείτε λίγο. Υπάρχουν τόσα ωραία στοιχεία που μπορείτε να συμπληρώσετε, boho, ethnic, grunge. Μην περιορίζεστε σε αυτό που σας σερβίρουν, και πάνω απ'όλα μη φοβάστε να είστε διαφορετική από τη διπλανή σας. Από κάτω σας παραθέτω 3 διαφορετικά look, για διαφορετικούς σωματότυπους για να ξεχωρίσετε πραγματικά. Για όποιες απορίες, το Vrazilianos.gr περιμένει τα μηνύματα σας.

36 views0 comments
bottom of page