top of page

Greece's Next Top Model - Όταν κάτι γίνεται σωστά!


Την περασμένη Δευτέρα, ύστερα από αρκετό καιρό αποχής από την τηλεόραση, πρόλαβα να χαζέψω λίγο το GNTM. Η αλήθεια είναι πως με εξαίρεση το Shopping Star, που συμβαδίζει λίγο με την κατάσταση που βιώνει η χώρα, και είναι προσαρμοσμένο στα δεδομένα του σήμερα, δεν έχω την καλύτερη γνώμη για εκπομπές τύπου My Style Rocks, Power of Love κτλ. Είναι μια θέση που έχω εκφράσει ανοιχτά πολλές φορές, γιατί θεωρώ ότι είναι εκπομπές που προσπαθούν να αναστήσουν ένα πτώμα Life-Style, που έχει πεθάνει 15 χρόνια πριν. Είναι reality που προσπαθούν να φέρουν όλο τον ναρκισσισμό και την υπερβολή του νεοέλληνα στην επιφάνεια, τη στιγμή που οι καιροί απαιτούν το ακριβώς αντίθετο. Και να που εξεπλάγην ευχάριστα για μια φορά.

Πέρα από την Καγιά, την οποία συμπαθώ γιατί αντιπροσωπεύει την επιτυχία όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ, έφυγε εξωτερικό, δούλεψε χρόνια, καταξιώθηκε, και μετά γύρισε στην Ελλάδα και δήλωσε Fashion Expert, (όχι το"ό,τι δηλώσεις είσαι" χωρίς να έχεις κάνει τίποτα στη ζωή σου που μεγαλουργεί στην Ελλάδα), τα σχόλια των κριτών μου άφησαν μία πολύ καλή εντύπωση. Για πρώτη φορά σε ελληνική εκπομπή αυτού του είδους, είδα να επιβραβεύεται το απλό και φυσικό, να ακυρώνεται το επιτηδευμένο και ψεύτικο, να γίνεται αποδοχή της διαφορετικότητας, και να πάνω απ'όλα να βλέπω νέες κοπέλες να νιώθουν καλά με αυτό που είναι.

Δεν σας το κρύβω πως ήταν τεράστια η ικανοποίηση μου, όταν η επιτροπή ακύρωσε με παραδειγματικό τρόπο, μια δεκαεφτάχρονη με δυο πλαστικές επεμβάσεις, και την μητέρα της που δήλωνε αμέτοχη στης αποφάσεις της κόρης. Δήλωνε αμέτοχη τη στιγμή που βλέποντας τες δίπλα-δίπλα ήταν προφανές τι είχε γίνει. Η κοπελίτσα, το μόνο που ήθελε να πετύχει ήταν να πλησιάσει όσο το δυνατόν το πρότυπο της μητέρας της. Αυτό, δεν γίνεται αυθόρμητα, αλλά καλλιεργείται στο μυαλό ενός παιδιού για αρκετά χρόνια. Μπράβο στους κριτές που κατέστησαν σαφές ότι τέτοια πρότυπα δεν έχουν χώρο στο Ελληνικό GNTM. Ακόμα και μια κοπέλα να αποτρέψει απ'το να κάνει το ίδιο, η εκπομπή έχει τελέσει λειτούργημα.

Χάρηκα πολύ επίσης, με την μικροκαμωμένη κοπέλα από την Κύπρο, που τόλμησε στα ίσια να ρωτήσει τους κριτές, γιατί εφόσον υπάρχει plus size αγορά, δεν υπάρχει miniature, και ουσιαστικά να αναγκάσει τους κριτές να την περάσουν στον επόμενο γύρω, μην έχοντας πειστική απάντηση. Δείχνει νέες κοπέλες με αυτοπεποίθηση, και σκέψη, και όχι την άρνηση και τον ναρκισσισμό που έχουμε συνηθίσει σε αντίστοιχες εκπομπές του παρελθόντος.

Τελευταία και ίσως η πιο όμορφη εικόνα που μου έχει μείνει από την εκπομπή, ήταν η plus size κοπέλα με τα σγουρά μαλλιά και το vintage πρόσωπο. Και αναρωτιέμαι, πώς μια κοπέλα με αντικειμενικό πρόβλημα υγείας, να έχει τόση δύναμη και αυτοπεποίθηση να βγει στην πασαρέλα με μαγιό, και να στείλει αδιάβαστους επιτροπή και κοινό. Η άνεση της στο φακό και η ζεστασιά που έβγαζε με το χαμόγελο της, έδωσε για μένα με τον πιο εμφατικό τρόπο το σημαντικότερο μάθημα που πρέπει να περάσουν οι κριτές στις νεαρές διαγωνιζόμενες. Όλα ξεκινάνε με το να νιώθουμε καλά με αυτό που είμαστε.

Ήταν πραγματικά μια ευχάριστη έκπληξη το φετινό GNTM, και σίγουρα με έχει βάλει στον πειρασμό να δω και το επόμενο επεισόδιο. Μην είναι η Καγιά, που ξεφεύγει από πρότυπο του κλασσικού τοπ μοντελ, και δίνει έναν πιο ανθρώπινο χαρακτήρα στην επιτροπή; Μην είναι οι σκληρές μεν, αλλά πέρα για πέρα αληθινές τοποθετήσεις του Σκουλού, που μιλάει πολλές φορές και με την ιδιότητα του πατέρα; Το μόνο σίγουρο είναι πως είχα χρόνια να δω εκπομπή αυτού του είδους με τόσο προσγειωμένη επιτροπή, και για πρώτη φορά νεαρές Ελληνίδες με γνώμη, χωρίς τουπέ, και που τα έχουν καλά με τον εαυτό τους. Όταν κάτι γίνεται σωστά, οφείλουμε να το λέμε.

Vrazilianos

18 views0 comments
bottom of page